Taget er husets vigtige skjold og beskyttelse mod det danske vejr. Et ældre og utæt tag kan være meget usundt for huset og resultere i større følgeskader. Utætheder i taget starter ofte i det små med vandindtrængen, der hober sig op i tagkonstruktionen med stor risiko for råd og skimmel. Hold derfor jævnligt øje med dit tag både inde- og udefra.
Det kan være svært at vurdere, hvornår du skal skifte dit tag, og hvor hurtigt det bliver nedslidt afhænger af flere forskellige faktorer såsom tagmateriale og eksponering af vind og vejr. Ofte er det først, når dit tag er utæt, at du beslutter dig for at gøre noget ved det, men faktisk er der flere forskellige ting, du skal være opmærksom på, inden skaden sker.
Lige her kan du derfor blive klogere på, hvornår du skal få skiftet dit tag. Det kan selvfølgelig variere fra tag til tag, men disse tegn kan hjælpe dig med at vurdere, om det er ved at være tid.
Tegn 1: Defekt undertag
Tagets tagsten eller plader ser med det blotte øje tætte ud, men det er ikke tilfældet. Derfor bliver der altid lagt et undertag på – som oftest en dug. Hvis denne dug er af en ældre dato fra 70’erne eller 80’erne, er den efterhånden blevet godt slidt med årene, og hvis den er mørnet og utæt, kan der komme fygesne og vand ind, når det blæser. Sådan et defekt undertag kan derfor have store konsekvenser for dit hus, og ofte er der kun én vej at gå, og det er et nyt tag.
Tegn 2: Revner og utætheder
Storm, vand, is og sne kan give revner og utætheder i dit tag, og jo ældre dit tag er, jo større er sandsynligheden også for, at det bliver ramt af netop disse skader. Revner og utætheder kan selvfølgelig se forskellige ud fra tagtype til tagtype. Hvis dit tag for eksempel er af tagpap, opstår revner typisk på grund af forskydninger i undertaget, og der kan også være misfarvninger eller huller i tagpappet. Og hvis dit tag har tagplader eller tagsten af enten tegl eller beton, skal du kigge efter knækkede tagsten, revner i plader, afskalninger i overfladerne, huller og manglende tagsten.
Tegn 3: Fugt
Hvis der er revner eller utætheder i taget, kan vand trænge ind gennem taget og forårsage fugtskader på den indvendige side af taget, hvilket kan have store konsekvenser for resten af dit hus. Fugtskader kan for eksempel ses som fugtskjolder eller misfarvninger på de indvendige trælægter, spær eller på undertaget, som er den dug, der ligger som sekundær sikring under tagbeklædningen. Kig især efter fugt på indvendig side omkring skotrender, i kippen og ved øvrige sammenbygninger. Hvis du har et tilgængeligt loft, er det en god idé at tage turen derop fra tid til anden og tjekke efter for lige netop fugtskjolder eller misfarvninger.
Er du i tvivl, om dit tag skal skiftes?
Det er selvfølgelig ikke altid, at det er nødvendigt at udskifte hele taget. Nogle gange kan det være nok at foretage reparationer på det nuværende tag. Er du i tvivl, kommer vi altid gerne ud og tager en vurdering af dit tag, så vi kan finde den helt rigtige løsning for dig.